onsdag den 8. maj 2013

Hæklet taske af oldemorfirkanter - DIYHæklet taske af Oldemorfirkanter.
- Original opskrift af Bobwilson123
(der er givet tilladelse fra forfatteren til at oversætte og udgive den danske version af originalen)

Kunne du godt tænke dig at lave denne super smarte og søde taske selv? jamen så klø på og læs med - for det er faktisk en utrolig simpel og hurtig taske at lave :-) Har du spørgsmål til opskriften, er du meget velkommen til at skrive til mig på min facebook side som du finder lige HER, Så skal jeg svare så hurtigt jeg overhovedet kan. :-)
 _____________________________________
 Forkortelser:

LM = Luftmaske
Hstgm = halv stangmaske
stgm = stangmaske
km = kædemaske
fm = fastmaske

Jeg har brugt almindeligt str. acrylgarn og en hæklenål nr. 4

Opskrift på en ganske almindelig oldemorfirkant.
 1. omgang


Du starter med at lave 4 luftmasker
& samler dem til en ring med 1 kædemaske i den første lm.

Det næste du gør når du har lavet din lm-ring - er at du laver 3 lm som svarer til den 1. stgm .
- Herefter laver du 2 stgm i ringens hul og afslutter med 2 lm (du har nu 3 stgm) (de 2 lm laver hjørnerne på firkanten)Herefter laver du, igen i hullet på ringen, ydeligere 3 stgm og afslutter igen med 2 lm - sådan fortsætter du indtil du har i alt 4 sæt bestående af 3 stgm og 2 lm
Luk m. 1 km i 3. lm.
  
2. omgang


 lav 3 lm, og lav herefter 2 stgm i hjørnet på den forrige runde, afslut med 1 luftmaske og spring videre til næste hjørne. Der skal du lave 3 stgm, 2 lm, 3 stgm og afslutte med 1 lm. fortsæt i de andre hjørner.
Når du når tilbage til det første hjørne laver du 3 stgm og 2 lm og lukker med en km i 3. lm - så du laver den anden halvdel af hjørnet når du afslutter runden. 
3. omgang

Her gør du nøjagtig det samme som i runde 2. Bare husk at du skal ind i alle luftmaske hullerne og lave stgm.   Sådan skulle din firkant gerne se ud efter 3. runde - Nu har jeg bare brugt garn der skifter farve, det er derfor at runde 3 er anderledes :-)

Runde 4

Her skal du gøre nøjagtig som i de andre runder. Du kan vælge at skifte farve i denne runde. Det gjorde jeg for at lave en kant farve, som var anderledes end selve firkanten, for at skabe en helhed i tasken. Det er dog helt frivilligt om man har lyst til det - du kan også sagtens holde den i samme farve som du hele tiden har hæklet med. 

Runde 5

Denne runde behøver du ikke nødvendigvis at lave, men jeg har valgt det fordi jeg synes det giver firkanten nogle flotte runde hjørner, og så får den lidt ekstra kant af det. 

-når du har lukket runde 4 af med en km, så laver du 1 lm, lav så 1 hstgm i den samme maske, og lav herefter hstgm i alle maskerne runden rundt. vær opmærksom på at bruge de rigtige masker ved alle sættene, altså 3 stgm (3 masker) og så kommer der en lm og så de næste 3 stgm. I hullerne laver du en hstgm nede i hullet og fortsætter så ellers bare videre rundt. 

I hjørnerne laver du 3 hstgm og fortsætter videre. 

Nu er din firkant færdig .

Du skal bruge 17 stk til denne taske.Når du skal samle & sy tasken

Du starter altid med at lægge firkanterne op, så du er sikker på hvordan du vil have dit mønster - hvis du kun har hæklet i ens farver, så er dette dog ligegyldigt :-)

Firkanterne skal ligge på denne måde :-) og så er det ellers bare i gang med at sy eller hækle sammen. 
Du kan vælge mellem flere metoder, to af dem er enten af sy dem sammen på vrang siden - eller hækle dem sammen enten på vrang eller ret siden. 
Jeg valgte at sy min taske sammen - da jeg synes det giver det pæneste finish. 

Sy dem sammen: Video her
Hækle dem sammen : Video her ( dette kan gøres på enten ret eller vrang siden, alt afhængig om du vil se "sømmen" eller ej - begge dele er meget brugt).


Hvis du vælger at sy dem sammen sådan som jeg har gjort, så skal du huske at lægge firkanterne op så de ligger ret mod ret, så begge vrang sider er ud mod dig selv, det gør at du syer på indersiden og derfor ikke kan se syningen på samme måde. (husk at hækle enderne med ind, så de ikke kan ses når du er færdig) Sådan ser det ud når alle firkanter er syet sammen - og som i kan se har jeg stadig nogle løse ender, men dem syer jeg med ind, når jeg syer tasken sammen i siden :-)

Det næste i skal gøre er måske lidt indviklet at forstå, men jeg har prøvet at tage billeder så godt jeg kunne for at ilustrere hvordan tasken skal lægges sammen og hvor der skal syes. jeg skal prøve at forklare det så godt jeg kan :-)


I skal folde jeres taske op så den ligger som på billedet. I skal selvfølgelig trække jeres helt op til kanten, jeg lagde min sådan så i kunne se det på billedet :-)

Nogen kan måske regne ud hvordan den skal syes sammen herfra, men jeg vil alligevel prøve at illustrere det. 


På billedet kan i se at jeg har givet firkanterne i den ene side numre, så bliver det måske en lille smule nemmere at forestille sig hvordan det skal syes sammen. 
I denne omgang syer du firkant 2 & 3 sammen - og når du har gjort det så skal den anden side af firkant 3 syes sammen med den anden side af tasken. 


Her ser du at du skal sy firkant 3 & 4 sammen - så du faktisk laver en bund.
Jeg plejer at gøre det at jeg starter fra den inderste side af firkant 4 og fortsætter ud mod firkant 2 (for at illustrere hvilken vej jeg syer) - for så kan jeg fortsætte med at sy firkant 2 og firkant 5 sammen (firkant 5 er den hvide firkant i venstre hjørne - jeg har bare glemt at sætte nummer på). 
 Det gør sådan at der kun er en firkants-åbning på tasken så ikke tingene ryger  ud igennem siden :-)


sådan skulle tasken gerne se ud når den ene side er syet sammen - her er vrang siden ud af - og når den så er syet helt færdigt, så vender man den bare så ret siden kommer ud af :-)
Gør det samme med den anden side :)


Så er den syet helt færdig, og den er blevet vendt om :-) - om du har lyst til, ligesom jeg, at hækle en kant langs åbningen, det står dig frit for, jeg synes bare at det bliver pænere, og hjørnerne mellem firkanterne i siden bliver pænere hvis man gør det. 
 Jeg har bare lavet en runde med fm hele vejen rundt i åbningen på tasken. 


Når du skal hækle nede i hjørnerne kan du gøre det at du faktisk laver fm indtag på 3 af maskerne, så du tager nålen igennem den 2. sidste maske på den ene firkant, svinger garnet om og ud igen, sætter nålen i den miderste maske og gør det samme, og en sidste gang over i den anden firkant så du ender om med 4 masker på nålen, så svinger du garnet om, og trækket igennem alle sammen på én gang. Det giver en flot rund og lukket kant på tasken.


Herefter er din taske næææsten færdig, nu mangler du kun hankene. Jeg har lavet mine temmelig simpelt.. Jeg lavede 6 lm (5 lm og en vendemaske) - og lavede så bare fastmasker hele tiden indtil jeg synes at hanken var lang nok, Den skal til min taske være 71 cm - men det er jo helt op til dig hvor lang du vil have den. 
 Den syer du også bare på, og som du kan se på billedet, så er det ikke særlig tydeligt at den er syet på bag efter.

Sååååå.. så kom vi igennem den :-) jeg håber at du er blevet tilfreds med resultatet, og husk hvis du har spørgsmål, så skriv endelig til mig på min facebook side (link øverst i dette indlæg)
- så svarer jeg gerne. 
 
Print Friendly and PDF

10 kommentarer:

 1. Den er så sød... en rigtig sommertaske :)

  SvarSlet
  Svar
  1. jaaa :-) det er nemlig en rigtig sommertaske :-)

   Slet
 2. aa den er da bega sød :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-) det er jeg rigtig glad for at høre :-)

   Slet
 3. Den er godt nok sød. Tak for tipset. Har liiige det rette garn til sådan en fin taske.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hejsa :-) tusind tak :) - dejligt du lige kan hoppe igang med sådan et projekt :-) jeg vil rigtig gerne se resultatet når du er færdig :-) hvis du har lyst så kan du (hvis du ikke allerede har gjort det - gå ind og like min facebook side - så vil det blive uploadet derinde?) :-)

   God dag til dig
   mvh Frk. Spuur :-)

   Slet
 4. Hej :o)
  Wauw hvor er den bare flot, hvor er du dygtig og kreativ.
  Har du noget indeni, stof tænker jeg på?
  Kh. Jonna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jonna :-) Tuusind tak :-)

   Nej i denne her er der ikke noget stof i - fordi den kun er lavet som "demo" :-) - jeg bruger den kun til garn osv - men hvis jeg skulle lave en som var til hverdagsbrug - så havde jeg nok valgt en anden type firkant - som var lidt mere tæt, og så helt klart fór i :-)

   Slet
 5. Elsker den! Har lavet min egen :)

  SvarSlet

Tusind tak fordi du vil lægge en kommentar
- Det betyder rigtig meget :-)