torsdag den 26. juni 2014

At lave som HSP - min tolkning


Denne gang - vil jeg skrive et langt mere personligt indlæg - som kommer dybt ind på, hvordan det er at være mig - og hvordan det er at leve som HSP!

- HSP står for Highly Sensitive Person - og er ikke en diagnose - men et karaktertræk, som på mange både gode og dårlige måder, påvirker os ekstremt som menneske...

I rigtig rigtig mange år - for er være helt præcist - næsten 22 år ca... har jeg ikke anet hvorfor jeg ikke kunne have venner eller veninder. jeg havde svært ved at være i nærheden af andre mennesker end min familie, i ret lang tid af gangen, før jeg simpelthen fik nok. Jeg har aldrig kunnet forstå HVORFOR jeg fik raserianfald - når jeg blev presset, følte mig uretfærdigt behandlet, eller blev vred - folk (inklusive mig selv og min familie) troede bare at jeg var hysterisk... Den frustration som bygger sig op inde i en - den er umenneskelig - det er lidt ligesom en konstant følelse af ALDRIG at være god nok - ALDRIG at kunne være sig selv - ALTID at blive misforstået eller ikke til at holde ud at være i nærheden af. 

Da det så gik op for mig, ( og det var nærmest som om et lys gik op for mig) at jeg var ekstra sensitiv - der var det som om at alle brikkerne pludselig faldt på plads... som om at alt det som jeg troede var galt med mig, i virkeligheden var konsekvenserne af et karaktertræk som så fik sit udspil - lige præcist i DEN situation - ikke mig som bare var "hysterisk". 
At leve med den tro i sååå mange år - og specielt i mine teenage år - hvor jeg ALDRIG har været den typiske teenager - har været noget nær umuligt... 
Det at have det sådan her - har kostet mig mange venskaber - mit forhold til min far som endte for næsten 8 år siden - og forholdet til mig selv... Det har skabt STORE problemer for min mors og mit forhold også - men vi har dog trods alt været i stand til at kommer over på den anden side ...

Når man ser det fra min mors side - kan jeg sagtens forstå at det har været svært at være mor til mig - hun har jo trods alt heller aldrig vidst hvad pokker der var "galt" - hvorfor jeg reagerede som jeg gjorde - på mange gange - småting. 

 
Der er mange ulemper, men der er lige så mange fordele ved det at være særligt sensitiv  - man har bare en tendens til kun at se på det negative omkring det ..

For mig handler det om selvindsigt - og den indre ro det virkelig har givet mig at få sat på plads i mit hoved, hvorfor jeg er som jeg er - og at det IKKE er forkert.
Det at finde ud af hvorfor jeg var som jeg var - har virkelig virkelig hjulpet mig ud over alle grænser.. det har gjort at når jeg får mine "nedsmeltninger" - så er jeg MEGET bedre i stand til at arbejde uden om situationerne - hvor jeg før i tiden havde kørt dem helt op i en spids - hvor jeg simpelthen brød sammen i udmattelse over at jeg bruger SÅ meget energi på for eks en diskussion. 

Fordelene ved at være særligt sensitiv - er mangfoldige - man har i mange tilfælde bedre empatiske evner - man er mere i stand til at sætte sig i andres sted - og føle empati for et andet menneske - dette kan dog også være en ulempe.. det har været meget lig af begge dele for mig. Jeg har en tendens til at føle uret på andres vegne ... hvis en i min familie bliver uretfærdigt behandlet - og de ikke synes at reagere sådan som jeg ville have gjort på det - så gør jeg det nærmest for dem, agtigt... jeg føler den der uretfærdighedsfølelse inden i mig - og det kan gøre mig så sur og rasende at jeg bliver helt udmattet af det..
 Det er en svær egenskab at leve med, det skal jeg være den første til at indrømme - og derfor er det også en af de ting som jeg skal arbejde uden om, selvom lige præcist DEN er svær.

En super positiv ting ved at være særligt sensitiv - er at man for det meste ALDRIG er i tvivl når jeg er glad - lige så ked af det som jeg kan blive - lige så glad og lykkelig kan jeg være - og det synes jeg bestemt er min stærke side - jeg er et ret taknemmeligt menneske - som har et stort beskytter instinkt.

For halvandet år siden, havde jeg det SÅ svært at jeg besluttede mig for at gå til psykoterapeut - og vi snakkede meget om at med mig var det aldrig "ja" eller "nej" - det var altid "både og" ... Den har hængt virkelig meget fast i mig, at det har hun jo fuldstændig ret i - det er en af de ting, som først er gået op for mig, efter at jeg har fundet ud af at jeg er særligt sensitiv - og som gør det nemmere for mig i min hverdag. 

Hvis du kunne tænke dig at teste dig selv om du er særligt sensitiv - så kan du gøre det på HSP foreningens hjemmeside, der kan du også finde rigtig meget god information omkring det at være særligt sensitiv - testen finder du lige her: 


For mig var det en øjenåbner at jeg ikke bare var "hysterisk" .. og jeg vil sige, jeg tror at min familie er lige så glade for at vi har fundet ud af det - som jeg er - det har gjort familie livet MEGET nemmere og meget mindre problemfyldt ! <3

Tak fordi du gad at læse hele denne lange smørre ! :-) håber at det måske kan hjælpe nogen som måske har det ligesom jeg selv har haft - der måske heller ikke kan finde svar på hvorfor ! 

 
 

6 kommentarer:

 1. Rigtig flot skrevet. Og en fantastisk selvindsigt ����.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Pia :-) tuuusind tak ! - dejligt at det er blevet modtaget så fint ;-)

   Slet
 2. Det lyder næsten som mig... Jeg har nogle venner som havde snakket om "hvem kender vi af voksne der er særlig sensitive" (deres søn er særlig sensitiv) og de havde bare kigget på hinanden og sagt "Susanne". De henviste mig til testen og det var også en ahaaa oplevelse.
  Og må jeg sige hvor fantastisk læsning dit indlæg er. 1000 tak for at gøre opmærksom på os lidt unikke mennesker, som godt kan lide alene tid og ikke har brug for selvskab 24/7. Og har følelserne siddende ude på tøjet. Tak Michelle
  Kh fra Susanne, suskreahjoerne.blogspot.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Susanne - Ej hvor dejligt lige at få den der respons om at man ikke er alene om at gå med alle disse ting - selvom at man godt ved hvor mange der egentlig har det sådan, så er det bare aldrig rigtig noget der bliver sat fokus på - sikkert fordi det er så "almindeligt" - men almindeligt eller ej - så er det stadig noget som påvirker os som mennesker, og i høj grad også vores omgangskreds - arbejdsplads - studie osv, så derfor synes jeg aldeles at der skal mere fokus på det at være særligt sensitiv :-)
   Kærlig hilsen Michelle

   Slet
 3. Ja det er en helt ny forståelse der kan åbne sig. Min søn på 6 er også særlig sensitiv og det er en helt anden måde at anskue hans "hysteri" på, nu mangler vi kun at få andre voksne omkring ham til også at forstå det. Blandt andet den psykolog der er koblet til hans børnehave, hun synes jeg er tosset når jeg siger det. Men vi er ikke i tvivl, og jeg må jo også erkende at jeg har fået en anden forståelse på hvordan jeg selv har reageret og reagere på min omverden, for jeg hører nok selv med i gruppen også.
  Tak fordi du sætter fokus på området, og at det ikke nødvendigvis er skidt at være lidt anderledes

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karin - ja det er jo lige det der med at man finder ud af, at man ikke bare er hysterisk - som man ellers blev opfattet som - alene bare DET skridt, har været en kæmpe lettelse for mig - det der med at lære mere om mig selv - hvorfor jeg handler/tænker på den måde jeg gør - men jeg må sige - at selvom det er en udfordring at være mor til et barn som er særligt sensitiv - så må det være en lettelse at vide det i så ung en alder - så man har tid til at bearbejde og guide og støtte ham i at komme de udfordringer til livs på en mere konstruktiv måde (selvom alderen sikkert ikke gør det nemmere) - men at du er opmærksom på det - må helt sikkert hjælpe - for ellers havde man sikkert fra det offentliges side bare smidt en label i panden på ham "passer ikke ind i vores kasse-systemer-så han har ADHD"... på denne måde ved du præcis hvad og hvordan du kan håndtere når han har det lidt svært - det er virkelig en styrke :-) alt held og lykke fremover til dig og din søn :-)
   Kærlig hilsen Michelle

   Slet

Tusind tak fordi du vil lægge en kommentar
- Det betyder rigtig meget :-)